ורבא לטעמיה דאמ׳ פרה שהזיקה – פיר׳ כשהיא מעוברת גובה מהעובר אחר שילדתו, מאי טעמא גופה הוא כל זמן שהוא במעיה, אבל התרנגולת שהזיקה נזק שחייבת חציו כי הא דתנן בפרק כיצד הרגל היה דליל קשור ברגלו כול׳, תנו רבנן תרנגולין שהיו מפריחין ממקום למקום ושברו כלים ברוח כנפיהם משלמין חצי נזק פיר׳ דהויין להי צרורות. אין משלמת מביצתה דאע״ג דבשעת הזיקה בבטנה היתה, דפירשא בעלמא היא, פיר׳ מלשון וזריתי פרש, ויש אומ׳ דבר פורש הוא ממנה, והא מילתא אמרה רבא דאם איתה דחצי נזק צרורות מגופו משלם דהא בהדיא קימא לן בריש מסכתין דמספקא ליה, והא דתרצו אביי ורבא אליבא דסומכוס הוא דתרוץ וטעמא הוא דמפרשי וליתה הילכתא, והילכתא כרבנן דהמוציא מחבירו עליו הראיה ועל הניזק להביא ראיה שקודם שתלד נגחה ויגבה מעוברה עמה.
אמ׳ רבא פרה שהזיקה וכול׳ – פיר׳ דברי רבא אילו על תחילת ששנינו משלם חצי נזק לפרה ורביע נזק לוולד אמ׳ לך אין שמין כמה היתה פרה זו שווה שאם אתה שם כמה יעלו דמים הרבה לוולד, אלא שמין כמה היתה פרה שווה זו כשהיא מעוברת מקודם שתלד וכמה היא שווה עתה אחר שהפילה, והך דביני ביני יהיב רביע לניזק, ומה ששוה פרה עצמה אחר שהפילה יהיב לניזק פלגיהו, כדתנן חצי נזק לפרה ורביע נזק לוולד, ודברים הללו לסומכוס דהוא קא יהיב לולד רביע, אבל חכמים אומ׳ אי מיתי ראיה שקיל חצי נזק, ואי לא מיתי ראיה לא שקיל ולא מידי, ואפילו לרבנן אי מיתי ראיה כששמין הוולד הכי שימינן ליה אגב אמו כרבא דהילכתא כוותיה.
גובה מולדה מאי טעמא גופה הוא – פיר׳ כשהיא מעוברת גובה מהעובר אחר שילדתו, מאי טעמא גופה הוא כל זמן שהוא במעיה, אבל תרנגולת שהזיקה נזק שחייבת חציו, כי הא דתנן בפרק כיצד הרגל מועדת1 היה דליל קשור ברגליו כול׳, תנו רבנן תרנגלין שהיו מפרחין ממקום למקום ושיברו כלים ברוח שבכנפיהן משלמין חצי נזק, פיר׳ דהויין להי צרורות, אין משלמין מביצתה אע״ג דבשעת הזיקה בבטנה היתה דפרשא בעלמא הוא, רבי׳ האיי גאון ז״ל, אם תזיק הפרה בגופה שהוא פיטמא זולתי מקום הוולד הרי ההזק על בעל הפרה, אבל הזיקה במקום ניפחא כגון שהזיקה בקרבה מקום הנפח, הילכתא חולקין ההזק ומשלמין אותו שניהן2.
אמ׳ רבא פרה מעוברת שהוזקה – אין שמין כמה היתה שוה זו הפרה וכמה היה שוה עוברה אילו נולד, אלא שמין כמה היתה שוה זו הפרה שהיה עוברה במעיה, שאם אין אתה אומ׳ כן נמצאת מכחיש את המזיק דשמא לא היתה יולדתו אלא מפילתו, אי נמי יולדתו מת, וכן אתה מוצא בקוטע יד עבד חבירו אין שמין כמה היה רוצה ליקח האדון שיקטע יד עבדו אלא שמין כמה היה יפה בידו ובלא ידו ונותן לו מה שביניהם, ויש אומ׳ הקוטע יד חבירו3 קטן אין שמין כמה היה שוה לכשיגדיל ביד אלא השתא שמין בקטנותו.
וכן המזיק שדה חבירו – אין אומרין כגון שחפר בה חפירות וכיוצא בזה אין שמין כמה היה רוצה ליקח ולעשות בשדה כך, אלא שמין כמה שווה קודם וכמה שווה עכשיו ונותן לו מה שביניהם. ויש אומ׳ המזיק שדה חבירו כגון שהזיק פירותיה, אין אומ׳ נותן לו מה שהיו שוין לכשיעשו אלא שמין לו מה שהיתה השדה שווה בהן ובלא הן ונותן לו בין הבינים.
ואמרינן פשיטא לן אם היתה פרה מעוברת לראובן ועובר לשמעון ונגחה שור לוי דצריך לשלם חצי דמי גוף הפרה מעוברת לראובן וחצי דמי העובר לשמעון, שכל השומן שבגוף הפרה ושבח איבריה הנישום לראובן הוא דהא פרתו היא. ניפחא מאי פיר׳ אותו ניפוח שנתנפח בטן הפרה מחמת העובר דהשביחה ונטל ראובן בנזק, כולו לראובן הוא, דהא גוף פרתו הוא, או דילמא לבעל ולד דהא מחמת ולד הוא, ואסיקנה הילכתא כרב אחא דאמ׳ חולקין. עד הנה מדברי רב״ס ז״ל.
ר״ח ז״ל: תרנגולת שהזיקה וחייבת להשתלם חצי נזק מגופה כגון הא היה דליל קשור ברגלו או שהיה מהדס ושובר כלים משלם חצי נזק אם אינו מספיק דמי התרנגול לתשלום חצי הנזק אינו משתלם מביצתה מאי טעמא ביצה פרשא בעלמא הוא4, אבל אם היא מועדת כדתנן התרנגולין מועדין להלך כדרכן ולשבר משתלם מן העלייה וכל שכן מן הביצה.
אמ׳ רבא פרה מעוברת שהוזקה והפילה או מתה אין שמין לפרה בפני עצמה ולולד בפני עצמו אלא שמין לולד על גב אמו, שאם אי אתה אומ׳ כן נמצאת מכחיש את המזיק, ואקשינן ואי דינא הוא ליכחוש, ופריק רב אשי כי יכיל למימר ליה כי היכי פרה מעברתא אזיקו מינך הכי נמי שיימנא לך פרה דחד וולד דחד, פיטמא פשיטא דבעל פרה שבח שומת ניפחה היל׳ חולקין בעל הפרה ובעל הוולד שכן הדין בקוטע יד העבד ובמזיק שדה חבירו ששמין העבד והיד בכלל וכן השדה כולה ומה שהוזק השדה בכללה, אסיקנה פיטמא פשיטא דבעל הפרה, ניפחא חולקין וכן הלכה. עד הנה מדברי ר״ח ז״ל.
1. לעיל [יז,א].
2. נתבאר דפי׳ דברי הגמ׳ דהנידון אינו רק באופן התשלום, אלא באופן ההיזק ולהכי מספקינן גבי התשלום, וכ״כ בתשו׳ הגאונים הרכבי סי׳ רע״א, ובראשונים פליגי ע״ז.
3. בתלמידי רבינו פרץ איתא כן דאיירי בקוטע יד חבירו, אלא דלא נקט החילוק אי הוה בקטן או בגדול, ושמא משום דאירי הכא לענין ממונו של אדם, או דיד חבירו בסתם הוי בכלל יד עבדו, ורק חילוקא דקטן וגדול אתא לאשמועינן.
4. מבואר דאיירי בתרנגולת תמה, ולהכי משלם כן, ועי׳ בזה בפי׳ ר׳ יהונתן מלוניל ובמאירי, וכן באו״ז סי׳ רכ״ג.